ŽIVÝ MEANDER – VÝPRAVA DO PRÍRODY

Máme za sebou ďalšiu krásnu akciu.
V piatok po robote a po škole sa na Záleskom Korze stretli starí aj mladí, malí aj veľkí nebojácni nadšenci prírody. Pár krokov za našou dedinou sme našli divočinu a v nej prírodnú ZOO s obrovskou rozmanitosťou fauny aj flóry. Postupne sme aj pomocou monokulára a ďalekohľadu objavovali Mlynáriky vidlochvosté, Holuby hrivnáky, Nutrie riečne, Hrdličky, Kačku divú s mláďatami, Labute, Volavky popolavé, Lysky čierne, Slepúcha, samičku Ďatľa veľkého, Potápnika, Sýkorky, našli stopy po bobrovi, ako pijú Lastovičky za letu.
Od nášho sprievodcu Sama Pačenovského – zoológa zo Štátnej ochrany prírody SR sme sa dozvedeli ako to, že Ďateľ nedostane otras mozgu, ako funguje netopierí radar, čo robia ochranári celý rok, ako vyzerá rok, deň spevavca a sťahovavých vtákov. Že najväčším vtáčím maratóncom je Brehár hrdzavý, ktorý na jeden prelet preletí 20.000 km. Prečo vtáčiky spievajú, a ktorý z nich je najväčší frajer. Či sa vzťah človeka k prírode zlepšuje. Čo môžeme my spraviť pre krajšiu planétu. A veľa krásnych vecí, ktoré v knižkách o prírode nenájdeme.
Sláviky sú samotárske a pár mesiacov po vyliahnutí samostatné, bez rodičov len so svojim v tele zabudovaným radarom, kompasom, inštinktom odlietajú do strednej Afriky.
Ako močiare rozširujú rozmanitosť prírody. Obojživelníky si nerozumejú s rybami, preto ich nájdeme v močiaroch a nie v rieke, kde im žubrienky požerú predátori.
Že najkvalitnejšiu ochranu prírody má Costa Rica, ktorá ju povýšila nado všetko a prináša jej to aj rozhodujúcu časť HDP krajiny. A veľa ďalších zaujímavých informácií.
Prečo nám v západnej Európe závidia našu zachovanú naturálnu prírodu.
Po ceste sme sa napásli na ringlotách, višniach, morušiach, čerešniach. Spravili si kytice z lúčnych kvetín a pár fotiek do albumu krásy. Do kroku hral bzukot čmeliakov, včiel, cvrlik koníkov, počuli sme Vlhu obyčajnú, Slávika, Skokana zeleného, lysky, bzukot Hadoviek obyčajných.
V prírode sa nám veľmi páčilo, zistili sme, že len pár krokov od domu máme poklad. Budeme ho naďalej spoločne objavovať a chrániť. Vo výpravách do prírody budeme pokračovať, je to zábava a tá pravá a najrýchlejšia a najkrajšia forma školy a vzdelávania.